Wie is jouw ster? Alles over onze BN’ers
Wie graag ontspant met een leuke televisieshow, heeft al snel door dat de wereld van onze kijkbuis uit kleurrijke personages bestaat die op de meest diverse manieren iets bijdrage aan ons alledaags bestaan. In de wereld van de bekende Nederlanders is er voor elk wat wils!
Sportfanaten kunnen hun geluk niet op
Waar Nederlandse televisie in uitblinkt is de mengeling van sport en entertainment. Veel sporters en oud-sporters hebben ontdekt niet alleen goed te zijn op het veld, maar ook in de spotlights. Vooral bij voetballers is dit vaak het geval. René van der Gijp of Andy van der Meijde zijn perfecte voorbeelden van oud-voetballers die tegenwoordig regelmatig op televisie te zien zijn. En niet alleen als voetbalanalisten! Ze mengen zich maar al te graag in allerlei onderwerpen!
Bekende Nederlanders als inspiratie
Het doen en laten van sterren op televisie beïnvloedt natuurlijk tot op zekere hoogte ook ons gedrag. Bekende personen zijn vaak trendsetters; nieuwe ideeën en concepten komen het eerst bij invloedrijke mensen terecht, en zij verspreiden deze dan al dan niet onbewust verder. Nu is misschien het luxueuze van bekende Nederlanders niet voor iedereen toegankelijk of weggelegd, wel zijn er aspecten die we graag meenemen in ons leven
Minimalisme, een eenvoudig leven voor iedereen
Afgezien van wat je soms in de roddelpers hoort, lijken bekendheden met grote eenvoud door het leven te gaan. Alsof alles altijd op rolletjes loopt! Laten we niet vergeten dat geld niet gelukkig maakt en veel ook schone schijn is. Het idee van een makkelijker leven spreekt echter wel aan, en gelukkig zijn de concepten van achtzamer leven, mindfulness, en focussen op wat écht belangrijk is, even toegankelijk voor ons normale mensen als voor de sterren.
Al mag een beetje luxe er ook wel zijn, voor iedereen…
Genieten van de kleine dingen in het leven mogen we echter ook met een beetje flair doen. Wat is nou belangrijker dan af en toe het leven vieren? Samen zijn, met je vrienden of familie. Dit mag ook graag feestelijk, en dit hoeft niet groots. De volgende keer dat je iets viert mag het best iets sjieker. Is de stijgende populariteit van limoncello als drankje je al opgevallen? De Limoncello-Spritz lijkt de Aperol-Spritz als nieuw trendy drankje te vervangen. De Italiaanse sferen halen een beetje zonneschijn in huis, dus haal je zonnebril maar tevoorschijn! Bekende Nederlanders dragen deze toch ook te pas en te onpas, ongeacht het weer?
Een eenvoudig leven, hoe begin je eraan?
Wat definieert nou precies voor jou een eenvoudig leven? Dit is de vraag die jij jezelf moet stellen voordat jij je leven simpeler kunt inrichten. Niet makkelijk in deze drukke tijden, maar daarom des te belangrijker!
Minimalisme begint bij jezelf
Veel mensen kunnen het leven er uitstekend eenvoudig uit laten zien. Iemand met een strak ingericht huis, een simpele kledingstijl of een eeuwig opgewekt humeur lijken een eenvoudig leven te lijden. Niets is minder waar; een eenvoudig leven begin je door vast te stellen wat in jouw leven écht belangrijk is, en je hierop te focussen.
Het is niet eenvoudig jezelf te kennen
Om uit te vinden wat voor jou belangrijk is, moet je ook weten wat je voor jezelf doet en wat je voor anderen doet. Vaak is deze grens niet helder te definiëren. Dit op een rijtje krijgen is niet makkelijk en vergt wat zelfliefde, maar de beloning is het absoluut waard! Veel aspecten in je leven zullen namelijk eenvoudiger blijken zodra je meer in contact staat met jezelf en je eigen wensen. Je kunt dan je leven gaan uitsorteren op een positieve manier. Dit kan leiden tot minimalisme, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn!
Waar komt de limoncello vandaan en waar gebruik je het in?
Heb jij wel eens met een glaasje of flesje limoncello in de hand gestaan, en je afgevraagd wat dit drankje nou eigenlijk is? Niet geheel onterecht, want de herkomst en vervaardiging van limoncello zijn beide interessant. Bovendien kun je er ook meer mee dan het slechts puur genieten!
De Italiaanse zonneschijn gevangen in een drankje
Limoncello komt uit Italië en is een likeur die uit slechts drie ingrediënten bestaat: citroenen, suiker, en alcohol. In Italië is het niet ongebruikelijk om deze drank zelf te maken, echter staat de limoncello uit het Italiaanse Sorrento als bijzonder goed bekend. Deze heeft een lange regionale traditie en herken je aan het erkende IGP-keurmerk, wat ook vele lokale kazen, wijnen en bijvoorbeeld echte balsamicoazijn hebben.
Een likeurtje met potentie… in een cocktail en in de keuken
Limoncello is op zichzelf erg zoet, zoals vaak het geval is bij likeuren. Puur smaakt het ijskoud gekoeld daarom het beste. Het leent zich echter ook uitstekend als mixer voor bijzondere cocktails. Een Aperol-Spritz kan in plaats van met Aperol ook met limoncello gemaakt worden, en smaakt hierdoor heerlijk fris. Daarnaast is het ook fantastisch in toetjes! Wanneer koffie en amaretto in tiramisu je te zwaar is, kun je dit ook met citroen en limoncello vervangen!
Hoe konden we vroeger een telefoonnummer zoeken?
Voor de jongere generatie onvoorstelbaar, voor de wat ouderen onder ons lang een vanzelfsprekendheid: moeite moeten doen om iemands contactgegevens te ontfutselen. Hoe ging een telefoonnummer zoeken destijds? Een reisje naar het verre verleden van een tijd vóór 2018.
De telefoongids, lang een vaste stapel
In dit jaartal verscheen de gids namelijk voor het laatst in haar klassieke vorm: een groot en dik naslagwerk wat bij iedereen aan huis bezorgd werd. Hierdoor kwam er een einde aan bijna vijftig jaar aan huis-aan-huisbezorging van de telefoongids. De historie van de telefoongids gaat echter verder terug – nummers kunnen vinden op basis van een naam konden we in Nederland al vanaf eind negentiende eeuw, bijvoorbeeld in postkantoren. Toch staat niet iedereen erin, omdat men het recht heeft zich op verzoek te laten verwijderen.
Geen telefoonnummer zoeken, maar aan hand van een nummer zoeken?
Begint jouw zoektocht met een onbekend nummer? Dan ligt het ingewikkelder. In plaats van de telefoongids, waar men zich voor kan afmelden, is de wet zo geregeld dat men zich eerst moet áánmelden om op basis van nummer gevonden te worden. Dit is vanwege privacyregelgeving. Veel bedrijven hebben zich aangemeld, omdat het handig is als klanten je zo kunnen zoeken, maar privépersonen vinden kan lastig blijken. Vroeger, maar ook in het online tijdperk.
Het apenstaartje, het meest voorkomende teken in een e-mailadres maar waarom?
Een leesteken met een vrolijke naam, en alom aanwezig in ons dagelijks leven. We zien het apenstaartje zo veel, dat waarschijnlijk niemand er meer erover nadenkt hoe dit vreemde teken zich in onze samenleving heeft ingeburgerd.
De ontstaansgeschiedenis van het apenstaartje
De herkomst van het apenstaartje is in mysteries gehuld. Er zijn verschillende theorieën die teruggaan tot de middeleeuwen. Sommigen beweren dat het door Spaanse kooplieden is uitgevonden. Anderen zweren erbij dat het apenstaartje in Italië is uitgevonden. In ieder geval was het zo dat het teken vaak iets te maken had met geld.
Bij toeval op ons computertoetsenbord
Toen de twintigste eeuw werd ingeluid, gebruikte men het apenstaartje in de VS om de prijs van waren aan te geven. Vandaar ook de Engelse benaming ‘at’, een verkorting van ‘at the cost of’. Met de uitvinding van de typemachine kreeg het daarom een eigen plaats op het toetsenbord. De eerste computers namen hun toetsenbordindeling over van typemachines, waardoor het apenstaartje meeliftte.
Het internettijdperk
Het eerste internetverkeer verliep tussen instituten en organisaties. De uitvinder van e-mail zocht een makkelijke manier om te laten zien waar zijn e-mail vandaan kwam, zag het apenstaartje, en had een ingeving. Ray Tomlinson ‘at’ het Rensselaer Polytechnic Institute! Een idee met gevolgen tot het heden!
Wie is René van der Gijp?
René van der Gijp heeft natuurlijk enige bekendheid in de voetbalwereld. Een man die het leven niet al te ernstig lijkt te nemen; kennen we hem nog als iemand anders dan een bijdehantere talkshow host?
Ooit zal hij achter de bal aan
Laten we niet vergeten dat René van der Gijp ook zelf een carrière als voetballer erop heeft zitten. Niet alleen binnen Nederland, maar ook in het buitenland speelde hij voor verschillende clubs als rechtsbuiten – Sparta, PSV en Sc Heerenveen, maar ook het Belgische Lokeren en Zwitserse Xamax.
Van de bal aan de voet naar de lachers op zijn hand
Begin jaren negentig hield Van der Gijp het als voetballer voor gezien. Zijn vlotte babbel draafde echter voort, en men zegt dat zijn kameraad Barry Hughes, ooit zijn trainer bij Sparta, hem ertoe aanzette hiermee een nieuwe carrière te starten. Zijn bekendheid maakte hem rap tot een populaire spreker, en al snel schopte hij het ook tot het televisiescherm.
Voetbalanalist of grappenmaker op televisie
Sinds 2008 is René van der Gijp alsmaar bekender geworden als talkshow host. Samen met Johan Derksen en Wilfred Genee was het van der Gijps oorspronkelijke doel om over voetbal te praten, maar iedereen weet dat hij tegenwoordig maar al te vaak buiten zijn boekje gaat, letterlijk en figuurlijk.
Lang Leve de Liefde gemist? Waar kan je hem terugkijken?
Lang Leve de Liefde weet al sinds 2020 ontzettend veel kijkers te trekken. Geen verrassing, want het combineert twee elementen die iedere televisiekijker aanspreekt. Ten eerste is het een datingshow, en liefdesperikelen zijn altijd fascinerend. Ten tweede is het ook een show in de traditie van een opgesloten huis, zoals Big Brother dit ooit startte.
Heb je Lang Leve de Liefde gemist?
De populaire datingshow is op televisie te zien op SBS6, maar wat nou als je de uitzending van Lang Leve de Liefde gemist hebt? Niet getreurd, in onze huidige on-demand samenleving zijn er altijd manieren om een gemiste aflevering toch nog terug te kijken.
Terugkijken via KIJK.nl
SBS heeft haar eigen videostreamingservice, waar naast televisieshows van SBS6 ook uitzendingen van NET5 en Veronica op te vinden zijn. Al een half uur nadat shows op SBS6 uitgezonden zijn, kun je ze in deze app of website terugvinden. Ook al heb je op het nippertje Leve de Liefde gemist, dan kun je dus vrijwel meteen aanschuiven.
NLZIET als breder platform
SBS6 is ook aangesloten bij NLZIET, eenzelfde video-on-demandplatform waar je ook nog programma’s van de publieke omroepen, alle RTL-kanalen en regionale omroepen kan kijken. Ook hier kan je dus Lang Leve de Liefde terugzien!
Hoe ziet het leven van Andy van der Meijde eruit?
Deze geboren Arnhemmer speelde voor nationale voetbalclubs en zelfs voor het Nederlands elftal. Inmiddels allang ex-voetballer, maar nog niet uit de greep van onze aandacht verdwenen.
Andy van der Meijde, een voetballer
Van der Meijde begon begin jaren negentig als kleine knaap bij de club van zijn geboortestad; Vitesse. Al snel werd hij gescout door Arnhem en groeide zijn voetbalcarrière gestaag. Eerst bij Nederlandse clubs; naast Ajax ook FC Twente; maar daarna in het buitenland. Een dure transfer naar Inter Milan liet zien wat hij waard was, en in 2005 volgde nogmaals een wissel naar het Engelse Everton.
Terugkeer naar Nederlands voetbal, maar ook het Nederlands elftal
Uiteindelijk keerde Andy van der Meijde terug naar Nederland, en wel naar PSV. Zijn hart was echter altijd oranje, want al voor deze tijd representeerde hij Nederland in het nationaal elftal. Het EK van 2004 was zijn interlandmoment, een EK waar Nederland het tot een niet onrespectabele halve finale schopte.
Andy als mediapersoonlijkheid
Aandacht beviel wel, en ook toen hij gestopt was bleef Andy van der Meijde in de spotlights. We zien hem vaker in televisieprogramma’s, en niet alleen in shows die met voetbal te maken hebben. Ook entertainmentprogramma’s blijft Van der Meijde niet schuw. Uiteindelijk kreeg hij zelfs zijn eigen realitysoap!
Wat zijn de laatste Feyenoord transfermarkt geruchten?
Vanaf 3 januari is het zo ver en gaat de transferperiode voor de winter in Nederland van start. In minder dan een maand, tot 31 januari, kan er van alles gaan gebeuren. De Feyenoord transfermarkt geruchten zullen tot die tijd oplaaien, en in deze eerste maand van het nieuwe jaar gaan we zien wat ervan waar is.
Transferperiodes, een spannende tijd
Er zijn in de voetbalwereld twee transferperiodes per jaar, in de zomer en in de winter. De transferperiode in de zomer is doorgaans veel langer dan de winterse transferperiode. Waar de winterperiode slechts vier weken mag duren, duurt een transferperiode in de zomer tot wel twaalf weken! Dit zijn overigens regels bepaald door de UEFA en FIFA. Wannéér deze periodes precies zijn, mogen voetbalbonden wel zelf bepalen
De wintertransferperiode wordt een hete tijd voor Feyenoord
Dat er nu dus een korte transferperiode van maar vier weken voor ons ligt, houdt in dat er in die korte periode van alles kan gebeuren. Op dit moment gaan er verhalen in de rondte dat Orkun Kökcü wellicht door AC Milan gescout is, terwijl Ladislav Krejčí van Sparta Praag juist misschien een toevoeging aan Feyenoord gaat worden. Spannend! We zullen het allemaal binnenkort gaan ervaren!